Jutro, Tai Chi i priroda….

tai chi chuan u prirodi
Prepodnevni termini u prirodi

 
Ни у једној културној традицији природа не игра толику улогу у уметности и животу уопште, као у Кини. У кинеској машти посебно место заузимају планине које се сматрају светима, јер смо на тај начин ближе боговима. Оне такође, манифестију виталну енергију природе, које се на кинеском назива ЋИ. Природа не само што прехранјује човека и тако га одржава у животу , него се у њој налазе и лековите биљке које дају дуговечност.
Човек је у древним временима боравио у природи већи део свог времена, у њој није тражио само еликсире бесмртности него је чистио свој дух и регенерисао се.Таоизам и конфуцијанизам, а касније и будизам који је стигао у Кину у првом веку н.е. велики значај даје природи, у њој тражи одговоре и тако ствара основе кинеске културе .Многи филозофски концепти старе Кине заснивају се управо на посматрању природе. Таоисти и будисти су боравили на светим планинама где су медитирали и временом оснивали своје храмове,пратили су их ходочасници, ученици и путници. Архитектура никада није реметила контуре планина већ се трудила да се уклопи са постојећим окружењем. Песници су славили лепоту природе, сликари су у њој налазили инспирацију.
Таоизам нас учи да човек мора да одржи снажну везу са природом ради психичког и физичког здравља. Таи Чи и Ћи Гонг вежбе се заснивају на томе да је човек проводник између неба и земље и да вежбање у природи најделотворније. Овај древни систем вежби је такође настао из посматрања природе и животиња које имитира. Јин и Јанг симбол, Књига промена и многи други филозофски концепти говоре о променама као што су годишња доба, дан и ноћ, сунце и тама и како наћи равнотежу у тим супротстављеним  појавама.
Ова традиција се задржала до данас у модерној Кини.  У парковима, трговима или улицама, свуда где има слободног простора људи вежбају. Некада је то Таи Чи или Ћи Гонг, некада плес, гимнастика или пуштање змајева. Уметничке вештине као сликање, калиграфија или певање такође се практикују на отвореном простору.
У Београду, имамо нашу дозу јутарњег Таи Чија у предивном амбијенту Донјег града на Калемегдану. Вежбе води Исидора Милошевић и каже да то најбољи начин да започнете нови дан.
Кроз јутарњи Таи Чи тренинг добијате енергију за нови дан, осварујете контакт са природом и са самим собом. Нису потребни никакви посебни услови, само удобна одећа и обућа а након вежбања  нећете осећати умор, већ ћете бити полетни и потпуно регенерисани.
Традиционално и модерно се сусрећу у парку, аутомобили пролазе, чујемо буку у позадини али налазимо свој унутрашњи мир, осећамо енергију природе, па макар то било само једно дрво или цвет, то је исконска снага која неће нестати упркос  томе што се некада плашимо да је све више бетона око нас…

Belgrade, Serbia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *