Vežbe zdravlja i dugovečnosti u prepodnevnim terminima


3.Vežba – Pritiskamo nebo i zemlju
VATRA-radost Jueyin-šaka, YINWEI (yin vezni)  Meridijan perikardija i krvotoka – jin
Polazi od Shaoyin tačke, ide unutrašnjom stranom nogu do Zhubing tačke (sa strane od perineuma) ide preko abdomena, bradavica i grudi, grla i završava u Ren meridijanu.
Slabost se ogleda u srčanim problemima. Povezuje sve yin meridijane i reguliše sve unutrašnje meridijane. Vežba za žuč, slezinu i stomak.
Meridijan perikardija i krvotoka ima silazni tok energije koji počinje blizu bradavice, ide srednjim delom ruke do gornje strane srednjeg prsta. Ukoliko je rad meridijana nepravilan može doći do lupanja srca, povraćanja, gadnjivosti, konfuzije, deformacije ručnih mišića, srčanih problema, bola u grudima i opšteg stanja nemira. Perikardijum je vlaknasto telo koje okružuje i štiti srce. Ono sadrži „sredstvo za podmazivanje“ kako ne bi došlo do trenja prilikom otkucaja srca.
Polazi od tačke koja ujedinjuje sve yin meridijane.Utiče na stomak, srce i grudi. Daje ravnotežu digestivnom traktu kroz koji dobijamo supstance yina i yanga kao i hranljive materije. Podižemo energiju do srca i spuštamo do digestivnog trakta.

One Reply to “Vežbe zdravlja i dugovečnosti u prepodnevnim terminima”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *