Qi Gong , zagrli drvo

Ova Qi Gong vežba primenjuje se u skoro svim školama i stilovima. Ime Zagrli drvo nosi jer podseća na položaj kao da ste zagrlili drvo. Isto tako, naziva se i Haos, jer je iz haosa sve nastalo… Nakon dugogodišnjeg vežbaja Tai Chi’ja videćete da je ova vežba osnova svega i kao da je iz nje sve nastalo. Takodje je to i način meditacije, jer je vežba statična, prati se disanje, a svi osećaji, osećanja i misli se spuštaju u Dan Tien. Osećamo da smo provodnik izmedju Neba i Zemlje. Preporučuje se svakodnevno vežbanje u trajanju od dvadesetak minuta. Učitelj je neophodan da bi vas ispravljao u upućivao u tok vežbe. Iako, krajnje jednostavna, nekada su potrebne godine da bi se razvio osećaj i pravilan fokus. Vežba je izuzetno korisna za “ispravljanje ledja” i poboljšava cirkulaciju.

Srecni i zdravi
Tai Chi I Qi Gong

Budite uporni…Ovo su osnovna uputstva…
Noge su razmaknute u širini ramena, kolena blago savijena, karlica uvučena, kičma prava. Važno je potpuno se opustiti kao da vam je telo providno. Cilj ovoga je da se svaka kost, tetive  i mišići široko otvore da bi Qi slobodno tekao kroz telo. Potrebno je da se Qi spusti  u Dan Tien. Napravite dugačak izdah i istisnite sav vazduh iz pluća. Da bi to izveli potrebno je da se potpuno opuste grudi i ramena, jer Qi može slobodno da se kreće samo kad su grudi opuštene. Postepeno ćete osetiti kako se Qi spušta u Dan Tien.
Kičma mora biti potpuno prava da bi životna energija mogla da putuje do vrha glave. Izuzetno je važno držati glavu  kao da je okačena za teme o tavanicu, ili o samo Nebo. Ovaj položaj učvršćuje glavu i kičmu tako da se ne  naginju napred-nazad ali ni  gore-dole. Na ovaj način kičma postaje snažnija.
Položaj Dan Tiena kod osobe prosečne visine može se odrediti na sledeći način. Podelite vodoravnu liniju koja spaja pupak i kičmu  u srazmeri 3:7, a mereći od pupka. Dan Tien je smešten na oko tri i po praga  ispod tačke preseka.
Stopala su ukorenjena tako da Qi buja iz izvesnog unutrašnjeg otovora na tabanima (odgovara mu akupunkturna tačka na sredini tabana iza jastučića na koje se oslanjama pri hodu) koji se nativa „penušavi izvor“. Qi prosto klija iz tabana ka kukovima kroz noge i širi se telom, preko ruku gde deluje kroz prste.
Ruke su postavljene kao da grle drvo ili dragu osobu , laktovi na dole, ramena opuštena, grudni koš malo ulubljen. Dišemo stomakom, usta su zatvorena , jezik u korenu gornjih zuba.
Opustite se ….
Vežbajete redovno…..
Vežbajte u prirodi…
Dišite…..

Belgrade, Serbia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *