Holistički pristup u Tai Chi’ju

Harmonija duha i tela
Harmonija duha i tela

Holistički pristup čoveku

Pojam holistički potiče od engleske reči  “ whole“ što znači ceo.  Holistički pristup čoveku se bazira na tome da inividuu posmatra kao celinu koja egzistira na fizičkom, psihičkom te duhovnom ili energetskom nivou. Suština i krajnji cilj Tai Chi Chuana je postizanje jednog. U Tai Chi-ju ćemo videti sve principe holističkog pristupa čoveku.

Tai Chi Chuan i ličnost

Kada posmatramo nekog kako izvodi Tai Chi Chuan, možemo dosta da saznamo  toj ličnosti. Da li je stidljiva i povučena, da li je skučena ili možda suviše nadmena, nesigurna…Naš psihoški sklop izvire iz pokreta Tai Chi-ja. Takodje naše duševno stanje se odražava u načinu na koji činimo pokrete. I na kraju, naravno, naša fizička spremnost, možda neka bolest ili problem u telu uticaće na naše pokrete.

Vežbajući Tai Chi kao neku vrstu holističke terapije mi nastojimo da sve ove faktore držimo stabilne i ukomponovane u jednu harmoničnu celinu, koja neće imati mogo oscilacija izmedju izvodjenja.

Sa druge strane iskusan instruktor mora imati pre svega holistički pristup. Osobe na Tai Chi dolaze sa različitim motivima i potrebama. Naše je da im pomognemo da potrebe zadovolje i da napreduju dalje kao jedinstvene celine.

Tekst: Isidora Milošević

Belgrade, Serbia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *