Tai Chi i Qi Gong jutarnje vežbe na otovorenom

Tai Chi Chuan 10 pokreta-video

Neka vezbanje na svezem vazduhu bude vaša inspiracija za dan koji dolazi.
Neka vezbanje na svezem vazduhu bude vaša inspiracija za dan koji dolazi.
Fitnes za telo i dušu
Tai Chi Chuan je drevna kineska veština meditacije u pokretu. Danas je to sve zastupljeniji vid rekreacije, relaksacije i zdravstvene prevencije.
Nastao u Kini, predstavlja jedno od mnogih veličanstvenih dostignuća kineske misli. Kao i mnoge druge veštine koje potiču iz ove kulturne tradicije, Tai Chi Chuan se temelji na redovnom i upornom vežbanju tokom puta ka savršenstvu. Za Tai Chi Chuan se kaže da je meditacija u pokretu jer osnovni postulat ove veštine jeste da misao vodi pokret. Jasno usmerena, čista misao prethodi pokretu. Ona usmerava pokret i daje mu odredjene karakteristike kao što su snaga ili opuštenost, mekoća ili zategnustost. U svakom pokretu Tai Chi Chuana možemo uočiti osnove taoističke filozofije. To se vidi kroz to kada jedan pokret dostigne svoj vrhunac i dodje do zatezanja mišića, on prelazi u svoju suprotnost to jest u opuštanje. Tako u stvari imamo predstavu blagog njihanja poput talasa. Takodje se ravnoteža stalno prebacuje sa jedne noge na drugu, pri čemu je jedna noga „prazna“- bez težine, a druga „puna“-na kojoj je oslonac. Zauzimanje različitih položaja tela i izvodjenje odredjenih pokreta sa kvalitetom misli koji je prisutan, čine da se Tai Chi Chuan razlikuje od proste fizičke vežbe. On predstavlja put zdravlja i dugovečnosti i veliki je pokretač razvoja na duhovnom planu. Istovremeno, to je i takmičarski sport popularan u Evropi i svetu. U Srbiji je TAI CHI priznat od strane Ministarstva zdravlja kao alternativni vid terapije.
Mnoga naučna istraživanja potvrdjuju blagotvornost ovih vežbi. Tako se Tai Chi primenjuje kod reumatizma, osteoporoze, u rehabilitaciji nakon moždanog udara i mnogim drugim oboljenjima. Jača srce, reguliše krvni pritisak, pomaže kod tegoba u menopauzi, i uopšte uskladjuje psihofizičko stanje organizma. On zapravo ima blago akupunkturno dejstvo, jer oslobadja blokade nastale u energetskim kanalima čoveka.
U okviru treninga vežbaju se i Chi Gong vežbe koje su sinteza svega što je neophodno i blagotvorno za telo. Set od osam vežbi koji se na kineskom naziva Baduanjin, ili u prevodu Osam brokata, nastao pre mnogo hiljada godina, danas se vežba i van granica Kine. Drevni mudraci objašnjavali su ove vežbe kao pokrete koji leče sve bolesti a ujedno su lepi za oko.
Jutarnje vežbanje Tai Chi Chuana i Chi Gonga na otvorenom možemo sresti kako u Kini tako i u mnogim svetskim metropolama. I Beograd je jedna od njih.
Tempo savremenog čoveka, pogotovu onog koji živi u gradu ima za posledicu veliku količinu nakupljenog stresa koji vremenom izaziva razna fizička obljenja i psihičke smetnje. Specifičnost Tai Chi Chuna kao vida rekreacije i relaksacije je u tome što je jednostavan, ne zahteva posebne pripreme ili opremu i nakon vežbanja osoba se oseća relaksirano ali ne pospano, već puna nove pozitivne energije. Zbog toga se sve češće praktikuje u velikim korporacijama na početku radnog dana. Osim beogradskih firmi koje to organizuju za svoje zaposlene u svojim prostorima, sa prvim toplim danima, na Kalemgdanu u Donjem gradu počinjemo sa vežbama u jutarnjim časovima. Konačno je i Beograd dobio dozu jutarnjeg Tai Chi-ja. Pridružte se!
Pored stalnih treninga koji se održavaju u Holističkom centru-Sfera u Dositejevoj ulici, od aprila meseca možete započeti dan sa vežbama na otovrenom koje će vam uneti snagu i dobro raspoloženje i pripremiti vas za dalje poduhvate .
Kroz kombinaciju ovih vežbi vodiće vas uvek nasmejana i strpljiva instruktorka Isidora Milošević, dobitnik medalja na evrpskim takmičenjima i internacionalni sudija.
Ove vežbe može vežbati svako, bez obzira na godine i fizičku pripremljenost jer se tokom vežbi postepeno napreduje. Nije potrebna posebna oprema, dovoljna je ravna obuća, udobna odeća i pre svega dobra volja.
Više informacija na 063 78 08 132 ili www.taichisfera.com

One Reply to “Tai Chi i Qi Gong jutarnje vežbe na otovorenom”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *