Zašto da vežbate Tai Chi u Beogradu?


Najbolje što daje Tai Chi

 Tai Chi  sistem vežbi razvija unutrašnju snagu i pospešuje energetske tokove u organizmu. Predstavljaju put zdravlja i dugovečnosti. Kruženjem energije postiže se telesna i duhovna ravnoteža, produbljeno opuštanje, svesnost o povezanosti uma i tela, poboljšana koncetracija, bolje pamćenje, veća elastičnost, ravnoteža i koordinacija pokreta i jačanje mičićne snage.

Yang stil

Yang stil Tai Chi Chuana je lak i zabavan oblik vežbi koje se rade u uspravnom stojećem položaju bez savijanja i naglih pokreta. Karakteristika je usporenost i povezanost pokreta kao i savršena sinhronizacija svih delova tela. Pokreti su u skladu sa prirodnim dubokim disanjem koje prati ritam vežbi. Svako ko može da hoda, bez obzira na godine može se baviti ovom veštinom. Tai Či vežbe  usavršavaju balans, jer se tokom pokreta ravnoteža stalno lagano premešta sa jedne noge na drugu. Pokreti zahtevaju istovremeni rad zglobova, ruku, nogu i kukova. Tai Chi vežbe vode ka većoj svesnosti o našem telu, balansu i motornoj kontroli.

Protok energije

Usvajajući pokrete i pozicije Tai Chi-a postajemo bolje skoncentrisani, i bolje povezani sa zemljom čija energija počinje da protiče kroz naše telo kao kod drveta koje se snabdeva energijom preko korenja. Kroz određene stavove i pozicije uči se kako da povežemo unutrašnju strukturu (kosti, mičiće, tetive) sa tlom, da razvijemo snagu ukorenjivanja. Tai Chi vežbe su jednostavne,  mogu se raditi bilo gde u prirodi, ali i u zatvorenom prostoru. Tai Chi nalazi višestruku primenu – od one klasične meditacije u pokretu ili jezikom zapadne kulture rečeno aktivne relaksacije, do višestruke terapeutske primene. I naše Ministarstvo zdravlja je preporučilo primenu Tai Chi-a kao alternativnog vida terapije. Uvek kad neko kaže „suviše sam nervozan da vežbam tako sporo“, žao mi je jer je upravo izrekao rečenicu zbog koje bi bilo dobro da počne da vežba.

Prilika za Tai Chi vežbe je u Holističkom centru Sfera u Dositejevoj ulici u Beogradu.

Informacije na isidoramil@yahoo.com

Belgrade, Serbia

One Reply to “Zašto da vežbate Tai Chi u Beogradu?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *