Šta je Tai Chi Chuan?

Tai Chi Chuan

Tai Chi Chuan je drevna kineska veština meditacije u pokretu. Ovo bi bila najkraća moguća definicija te složene istočnjačke veštine, nastale pre nekoliko hiljada godina koja se održala i do današnjih dana. Prolazivši kroz mnoge faze razvoja, nastaje veliki broj stilova i načina prenošenja ove veštine, te do danas opstaje nekoliko dominantnih stilova.  Pitanje je koliko je drevni Tai Chi sličan onom koji se praktikuje danas? Koliko se promenio i kakve je sve nove vidove i primene pronašao s obzirom na stil života modernog čoveka koji želi da ga praktikuje? Možemo reći da je danas to sve zastupljeniji vid rekreacije, relaksacije i zdravstvene prevencije.

Nastao u Kini

Tai Chi je nastao  u Kini i predstavlja jedno od mnogih veličanstvenih dostignuća kineske misli. Kao i mnoge druge veštine koje potiču iz ove kulturne tradicije, Tai Chi Chuan se temelji na  redovnom i upornom vežbanju tokom puta ka savršenstvu.

Meditacija u pokretu

Za Tai Chi Chuan se kaže da je meditacija u pokretu jer osnovni postulat ove veštine jeste da misao vodi pokret. Jasno usmerena, čista misao prethodi pokretu. Ona usmerava pokret i daje mu odredjene karakteristike kao što su snaga ili opuštenost, mekoća ili zategnustost. U svakom pokretu Tai Chi Chuana možemo uočiti osnove taoističke filozofije. To se vidi kroz to kada jedan pokret dostigne svoj vrhunac i dodje do zatezanja mišića, on prelazi u svoju suprotnost to jest u opuštanje. Tako u stvari imamo predstavu blagog njihanja poput talasa.

Ravnoteža i zdravlje

Takodje se ravnoteža stalno prebacuje sa jedne noge na drugu, pri čemu je jedna noga „prazna“- bez težine, a druga „puna“-na kojoj je oslonac. Zauzimanje različitih položaja tela i izvodjenje odredjenih pokreta sa kvalitetom misli koji je prisutan, čine da se Tai Chi Chuan razlikuje od proste fizičke vežbe. On predstavlja put zdravlja i dugovečnosti i veliki je pokretač razvoja na duhovnom planu. Istovremeno, to je i takmičarski sport popularan u Evropi i svetu. U Srbiji je TAI CHI priznat od strane Ministarstva zdravlja kao alternativni vid terapije.

One Reply to “Šta je Tai Chi Chuan?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *