Qi Gong, 5 elemenata, element zemlja

Qi Gong vezba iz serije 5 elemenata, element zemlja predstavlja stabilnost, nepokretnost, majčinstvo, središte, mir postojbine. Kada ostajete u centru, usvajate prirodu zemlje.

  • Element zemlja
  • Emocija previše razmišljanja ili zabrinutost
  • Organi slezina i želudac
  • Otvor na glavi usta

Element Zemlja poseduje žutu boju energije. Osnovna osobina Zemlje u prirodi je da razgradjuje i preradjuje materije koje su doprle u nju, da priprema uslove za klijanje i rast semena. U ljudskom telu želudac i slezina koji predstavljaju element Zemlju rade slično velikoj preradjivačkoj fabrici. Želudac prihvata primljenu hranu i tečnosti, razgradjuje ih i pretvara u energiju. Slezina vrši njihovu finu preradu i krvlju ih šalje na potrebna mesta u organizmu. Zemlja kao element jeste energija centra njen predstavnik je planeta Saturn. Biljke koje deluju lekovito na stomačna oboljenja su žute boje, kao na primer, žuti kantarion, kamilica, i dr. Kada postoji disharmonija u stanju elementa Zemlja, razvijaju se osobine kao što su neuravnoteženost karaktera, zavist, pohlepa ili krajnja odvratnost prema hrani, nedostatak tačnosti, koji se izražava ili u brzopletosti ili u večitom kašnjenju. Ako je u harmoniji, ličnost poseduje uravnoteženost, uvidjajnost, tačnost, komunikativnost i gostoprimstvo.

Zamišljenost je normalno stanje kada se manifestuje u odredjenim okvirima i nije stalna pojava. Ona ima svoje pozitivne funkcije i manifestaije, ali ako je preterana i dugotrajna deluje na rad slezine i želca. To su organi koji su odgovorni za razgradjivanje hrane. Prema tome, preterana zamišljenost slabi funkcije slezine i želuca, a to usporava metabolizam.Istovremeno slezina je i organ koji stvara krv. Prva grublja prerada hrane obavlja se u želucu, a odatle razgradjene čestice prolaze kroz slezinu na finiju preradu i prelaze u krv. Na taj način, dugotrajna zamišljenost šteti ne samo želucu i slezini, več i stvaranju krvi. Zbog toga ne treba dozvoliti dugotrajnu zamišljenost, jer ova emocija čini preosetljivim pomenute organe i slabi njihovu radnu spsobnost.

Qi Gong, 5 elemenata, element zemlja
Qi Gong, 5 elemenata, element zemlja –
OKREĆEMO NEBO I ZEMLJU – Stav sa sastavljenim kolenima, ruke opružene u visini struka, šake u pesnici, kao da nešto meljemo okrećemo ruke iz struka kao da imamo loptu u stomaku koja pokreće ruke.
Element ZEMLJA, dobro za varenje, probavu, promenu dijete, vremenske zone

15 Replies to “Qi Gong, 5 elemenata, element zemlja”

  1. If some one desires expert view about running a blog afterward i suggest him/her to pay a visit this weblog, Keep up the good work. Gloria Faulkner Maurice

  2. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

  3. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

  4. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *