Qi Gong, 5 elemenata, element metal

Kada je tuga preterana uništava energiju pluća, debelog creva, koji su predstavnici elementa metala u našem telu. U plućima se zadržava vruć vazduh, koji ne može da izadje napolje. Kao posledica preteranih emocija ovog tipa ponekad energija elementa Metala ne može da sidje naniže do debelog creva niti da se popne naviše ka plućima. U telu se oseća gušenje, slično ustajalom vazduhu u sobi sa zatvorenim prozorima, koja dugo nije provetravana. Ako čovek duže vreme ostane u stanju zabrinutosti i preda se osećanju tuge, nastavlja se i osećaj neprovetrenosti pluća i debelog creva. U okvirima normalnog, tuga je prirodno osećanje i ne škodi organizmu. Kod preterano dugog delovanja prvo uništava organe sa kojima ima energetski zajedničku vezu – pluća i debelo crevo, a zatim deluje i na ostale sisteme u organizmu. Zato je vazno pravilno raditi ovu Qi Gong vezbu. Vise o Qi Gongu na ovom linku.

ORAO ŠIRI KRILA – Malo uži stav, ruke podižemo i širimo, snaga je u prstima koji su opruženi, kao da se razvlačimo na dve strane sveta, zavrćemo ruku ka spolja i osećamo protok energije kroz mali prst. Koncentracija je na tački u sredini grudi izmedju bradavica.
Element METAL,emocija tuga, dobro je za pluća, gornji grejač,mali prst za srce.

U prijatnom ambijentu starog grada, u Dositejevoj ulici mozete vezbati Tai Chi Chuan i Qi Gong O prednostima ovog treninga mozete procitati u clanku koji je dat u linku. Grupe su male do 4 osobe a postoji mogucnost privatnih casova ili zatvorenih grupa. Ova drevna kineska vestina pomaze nam da sacuvamo zdravlje i da budemo stabilni emotivno i fizicki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *