Qi Gong, 5 elemenata, element voda

ELEMENT VODA

Qi Gong, Element voda, je povezan sa Severom i zimom. Boja njene energije kao kod hidroelektrana je od srebrnasto plave do plavo, violet crne. Zima kao sezona označava mir, skupljanje hranljivih materija u skladištima i zimski san kod nekih životinja i biljaka. Zbog toga je energija Vode tipična za jin. Element Voda je povezan sa tečnostima i balansom. U prirodi ona je prisutna na Mesecu i nije slučajno da upravo on utiče na plimu i oseku. U telu čoveka elementu Voda pripadaju bubrezi i bešika. Kada je energija tog elementa u ljudskom organizmu u izobilju svi životni procesi su izbalansirani, jer voda označava život. Čista energija bubrega garantuje dug život i zdravu koštanu srž.

Emocija koja iscrpljuje taj element je strah, a kada je energija elementa Voda u organizmu velika i izbalansirana, karakter čoveka se odlikuje mekoćom i mirnoćom, a u isto vreme i skrivenom unutrašnjom snagom i jakom voljom. Kod manjkavosti i disharmonije tog elementa, volja slabi, javljaju se neosnovani strahovi i fobije, sužavanje interesa i vidokruga, nestalnost i rasejanost, kretanje u zatvorenom krugu. Biljke koje leče bubrege i mokraćni sistem, obično su u spektru od violet do crne.,

Strah i uplašenost ruše enegiju bubrega. Često posle jakih stresova i straha, naročito ako je potrajao duže vreme, razvijaju se bolesti ili poremećaji rada bubrega i bešike kao i polne smetnje. Bubrezi i bešika su organi, povezani sa elementom Voda a njihove funkcije su da upravljaju većinom tečnosti u organizmu.

    Qi Gong , element voda– Širok raskoračni stav, ruke malo iza tela u pesnici ali opušten mali prst, ledja prava, savijamo se ka napred, podižemo i zatežemo ruke iza ledja kao da nosimo teret. Ledja su prava i ne idu više od linije paralelne sa podom. Za nizak pritisak se ne saginjati  mnogo, za visok može malo niže.
Element VODA, dobro za bubrege i ledja, više ponavljanja osvežava kožu lica, jedno ponavljanje ali dugo jača rameni pojas.

SIZIF NOSI TERET NA LEDJIMA – Širok raskoračni stav, ruke malo iza tela u pesnici ali opušten mali prst, ledja prava, savijamo se ka napred, podižemo i zatežemo ruke iza ledja kao da nosimo teret. Ledja su prava i ne idu više od linije paralelne sa podom. Za nizak pritisak se ne saginjati mnogo, za visok može malo niže.
Element VODA, dobro za bubrege i ledja, više ponavljanja osvežava kožu lica, jedno ponavljanje ali dugo jača rameni pojas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *