Ši Ba Ši , 18 laganih pokreta za zdravlje i dugovečnost

Shi Ba Shi

Ši ba ši na kineskom znači 18 pokreta. Lako se mogu naučiti a veoma su korisne za zdravlje i dugovečnost. Ovih osamnaest pokreta baziranih na filozofiji i principima Tai či čuana i Ći gonga kombinacija su pokreta koji su sinhronizovani sa dubokim  i opuštenim abdominalnim disanjem, takozvanim Dan tien disanjem. Ukoliko ovaj set vežbi postane vaša dnevna rutina uživaćete u njihovim blagodetima na duge staze. Praktikovanje ovih laganih i elegantnih pokreta ne zahteva mnogo prostora, tako da možete vežbati u jednom uglu sobe ili ako imate terasu ili dvorište još bolje. Vreme koje je potrebno odvojite je 20-tak minuta.

Naučno dokazana energija

Ovaj sistem je razvijen 1979. godine na Šangajskom univerzitetu u Institutu za medicinska istraživanja. Naučnik koji je osmislio ove vežbe Ći gong učitelj, profesor Lin Hou-Sheng je postao veoma poznat nakon istraživanja Gu Hansena, nuklearnog naučnika. Naime, Hansen je koristio tehniku skeniranja kojom je snimio emitovanje energije dlanova, kao nisku frekvenciju, modulacije ultra crvenih zraka i elektromagnetnih talasa. To je bio prvi put da je naučno dokazana energija ćija.

Koristi od ovih vežbi

Koristi od ovih vežbi su mnoge. Iako veoma jednostavne i lake za učenje imaju veoma snažan efekat, kao i neki komplikovaniji setovi Ći gong vežbi. Nekada je jednostavne stvari veoma efikasne. Kod praktikovanja Ći gonga veoma je važno da se pokreti izvode pravilno, jer samo onda oni imaju efekta. U suprotnom efekti su kao da radite bilo kakvu drugu fizičku vežbu. Kada se vežba na pravilan način, sa usmerenim mislima i pravilnim disanjem i pre svega, pravilnim držanjem efekti su neizostavni.

                Pokreti kao da se ljuljate napred nazad i gore dole, mekani i lagani uskladjeni su sa disanjem. Postepeno se stiče veća fleksibilnost i opušta napetost u mišićima, otvaraju se zglobovi, poboljšava se krvotok. Sve to su preduslovi da bi naša životna energija Qi mogla slobodno da teče kroz energetske kanale, meridijane. Fizičke i psihičke tenzije se postepeno rastapaju i ostaje prijatan osećaj obnovljene energije, svežine i lakoće u telu. Ši ba ši deluje na više nivoa našeg bića; poboljšava mentalni fokus i jasnoću uma, otvara prostor za intuiciju i kreativnost.

Profesor Lin Houšeng objašnjava, da se vremenom, sa redovom praksom, um spaja sa ravnomernim ritmičkim pokretima i kada se to dogadja postajemo svesni senzacije životne energije koja struji kroz ruke i dlanove, noge i kroz celo telo. U ovoj fazi svi benfiti vežbanja su značajno povećani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *